oyna,oynat değerini yaşat

18.05.2021 184

18-05-2021

OYNA OYNAT DEĞERİNİ YAŞAT

İlkokul çağındaki çocuklar oyun döneminde olmalarından ötürü, yeni öğrenecekleri bilgileri oyun oynayarak yani eğlenerek daha iyi ve kalıcı öğrendikleri bilinmektedir. Bu çağ çocuklarına hem akademik bilgi hem de toplumsal değerlerin öğretilmesi gerekmektedir. "Ağaç yaş iken eğilir." atasözümüz tam olarak bunu demek istemiştir. Çocuklarımıza ilkokul çağında ailede başlayıp okulda devam etmek üzere güzel olan davranışları kazandırmalıyız. Anne babaların, öğretmenlerin günümüz çocuklarında gördüğü en büyük rahatsızlıklardan biri de çocukların toplumsal değerlerden uzaklaşması, arkadaşlık ilişkilerinin zayıflaması, büyüklere gerekli saygının gösterilmemesi, hoşgörüsüzlük, aile kavramını önemsememe, evde, okulda, açık alanda, toplumla iç içe olunan durumlarda kurallara uymakta direnmeleri, vb. sayabiliriz. Bu projemizde, özellikle doğru ve iyi davranışları kazandırmak hedeflemiştir. Oyun çağında olan çocuklara bir şeyler öğretmek onların diliyle konuşmaktır. Bu nedenle unutulmaya yüz tutmuş geleneksel oyunlarla hem kültürel mirasımıza sahip çıkacağız hem de eğlenerek yenmeyi, yenilmeyi, empatiyi, saygıyı, hoşgörüyü, kuralları, arkadaşlığın önemi gibi birçok değeri öğreneceğiz. Çocuklara değer kazandırmadaki en iyi yöntem oyundur. Çünkü oyun, çocuğu eğlendirirken fakına varmadan çocuğun toplumsal belli-başlı değerleri kazanmasına sebep olur. Proje ilkokul 7-11yaş grubundaki çocuklara kazandırılacak temel değerler üzerine kurulacak ve öğrenci merkeze alınarak değer öğretimi yapılacaktır. Oyunlar sayesinde unutulmuş ya da günümüzde oynanmayan oyunlar seçilerek bu oyunların kültürden kültüre aktarılması sağlayarak aynı zamanda mirasımıza da sahip çıkacağız. Böylelikle asıl hedeflerimiz olan çocukları iyiye doğruya yöneltme işini onların çok sevdiği oyunların içinde yapacağız.

18-05-2021